top of page
Troep.jpg

Onze Black Angus

Al onze koeien zijn van het zuivere ras (Amerikaanse) Black Angus. Vele jaren geleden werden embryo's ingevoerd vanuit de USA waaruit onze koeien zijn gekweekt.

Oorspong Black Angus

Het ras kent zijn oorsprong in Schotland, in het dorpje Angus en werd vanaf het begin van de 19de eeuw gefokt (in de streek Aberdeenshire, vandaar ook de naam Aberdeen Angus). Rond 1873 werden de eerste Black Angus koeien geimporteerd in de USA.

Waarom Amerikaanse Black Angus?

De Amerikaanse Black Angus koeien zijn steeds trouw gebleven aan het oorspronkelijk ras, terwijl hun Schotse familie hiermee eerder losjes omsprong met het gevolg dat het ras veel minder 'zuiver' is. De American Angus Association (waar Drulon is bij aangesloten) is een organisatie die streng waakt over het ras en daarmee ook over de kwaliteit.

Opvoeding

Marmering is niet alleen een raskenmerk: ook leefwijze speelt een grote rol. Dieren die een rustige, stressloze opvoeding krijgen zullen beduidend beter vlees produceren. Zo is hun dagelijkse lichaamsbeweging heel belangrijk. In Drulon hebben onze koeien enorme rust en open ruimte.

Kenmerken

De Black Angus runderen zijn hoornloos en hebben korte benen. De meeste Black Angus-koeien zijn zwart, de ‘Black Angus’, al zijn er ook Angus-runderen in een ander kleur, namelijk rood, de ‘Red Angus’. 

Black Angus is een rustig en makkelijk ras. De koeien staan bekend om het vermogen op te kunnen groeien op schrale gronden. Kalfjes van de Black Angus worden makkelijk en natuurlijk geboren en groeien erg goed. Dat is natuurlijk fijn voor de boer en helemaal voor de koe en het kalf zelf! De moeder van het kalf zal het kalf nooit verstoten en het beschermen met haar leven. 

Marmering

De vochtigheid, malsheid en smaak die het rundvlees in uw steak brengt, zijn afhankelijk van de marmering. Dat wil zeggen, hoe hoger de marmering, hoe lekkerder uw biefstuk zal smaken. Marmering is een dooradering van streepjes vet. Het vet zit echt in het vlees, we noemen dit intramusculair vet. Vet is een belangrijke drager van smaak. De verdeling van vet in de verschillende delen vlees is niet overal gelijk, zo bevat de ossenhaas minder vetadertjes dan de ribeye. Marmering is o.a. een raskenmerk en komt bij Black Angus in hoge mate voor.

Genetica

Naast de bovenvermelde punten is de afkomst natuurlijk ook belangrijk voor de uiteindelijke kwalteit van het vlees. In Drulon maken wij uistluitend gebruik van stieren die een uitstekende stamboom hebben.

Stier.jpg
bottom of page